Makanan berproses mungkin cepat dan menjimatkan masa tetapi buat jangka masa panjang ia memudaratkan anak kecil kita. Sebab apa?

Menurut perkongsian Dr Mazliana Mazlan, makanan tinggi proses seperti sosej, meatball, nuget dan sebagainya mempunyai kandungan yang tidak sihat. Jadi kurangkanlah.


Sebulan satu kali makan, mungkin takde nampak apa-apa kesan. Tapi kalau tiga empat hari dalam seminggu anak dijamu dengan hidangan macam ni, banyak masalah kesihatan akan timbul di kemudian hari.

Dalam daging tinggi proses, ada lebih kandungan nitrite dan nitrate yang digunakan sebagai pengawet.

IKLAN

Nitrite dan nitrate berlebihan ini, akan hasilkan N-Nitroso, yang mana akan rosakkan sel di lapisan usus, dan boleh tingkatkan risiko kanser usus.

Pengawet macam ni diguna atas 3 sebab;

1. Makin tinggi proses satu makanan, makin hilang zat warna rupa bentuk asal. Maka pengawet digunakan untuk kekalkan warna pada makanan tu.

IKLAN

2. Bantutkan oksidasi lemak yang akan buat makanan rasa tengik, maka rasa yang sedap masih dapat dikekalkan. Pengawet macam ni lah diguna untuk kekalkan rasa pada makanan.

3. Elakkan pertumbuhan bakteria dan sebagai penambah rasa. Nampak remeh je kan, alah pengawet je pun.

IKLAN

Tapi, tanpa kita sedar anak makan 4 kali seminggu, pelbagai jenis daging tinggi proses, tak boleh bayang apa akan jadi kat anak 10 tahun akan datang.

Isnin spagheti meatball.
Selasa bihun goreng.
Rabu sandwich chicken slice.
Khamis nasi goreng.
Jumaat pizza topping sosej.
Sabtu mee sup.
Ahad steamboat banyak bebola tinggi proses.

Kita tak perasan banyak hari sebenarnya anak dah makan daging tinggi proses. Anak suka, sebab sedap. Kita pun suka, sebab mudah, siap sedia tinggal nak goreng dan makan terus je.

Tapi yang mudah itu, tak semuanya baik untuk anak kita kan. Boleh ya, sama-sama kita cuba sediakan pilihan makanan yang lebih baik untuk anak-anak kesayangan kita.