Dizaman yang serba mencabar ini, membuatkan mak ayah semakin sukar untuk mengawal dan mendisiplinkan anak. Menggunakan hukuman sebagai denda anak ingkar arahan adakalanya tidak perlu.

Sebaliknya didiknya anak dengan denda melalui disiplin, bukan hukuman. Inilah yang dikongsikan oleh Dr Hajah Azuraida Shahadan, Pakar Kepimpinan Diri, Institusi & Keluarga berkongsi lima tip untuk mak ayah.

Pertama sekali kita kena faham tujuan kita mendenda anak-anak adalah untuk mendisiplinkan mereka.

Denda datang dalam bentuk disiplin dan bukan datang dalam bentuk hukuman atau pukulan.

Memukul, mendenda atau menghendik anak-anak adalah perkara yang ibu bapa perlu elakkan kerana ia membawa kesan negatif kepada tumbesaran emosi anak-anak kita dan mendatangkan masalah ke atas perlakuan dan psikologi cara fikir anak-anak di masa akan datang.

IKLAN

 

Ini menyebabkan mereka mengalami masalah self esteem yang rendah, agresif, mudah marah, sering bersedih atau tak suka untuk bercampur dengan orang atau sering bersendiri dan berahsia.

IKLAN

Jadi sekiranya anak-anak kita melakukan kesalahan, kita harus didik dengan gaya kepimpinan yang mampu mendisiplinkan anak-anak dan pupuk kasih sayang dengan anak-anak.

Ini mak ayah boleh lakukan:

1. Disiplin corner
Sediakan satu ruang atau sudut dirumah yang selesa dan setiap kali anak buat salah, minta anak duduk di sudut tersebut dan bagi tugasan sama seperti di sekolah.
Contoh anak usia 10 tahun, arahkan anak baca sifir 12. Denda macam ini bagi kesan yang baik untuk anak.

IKLAN

2. Denda senaman
Jika anak degil akan arahan, kita bagi senaman, contoh jumping jack mengikut usia anak itu sendiri. Jumping jack ini boleh membantu hormon serotonin dan membantu menghilangkan rasa sedih. Bila anak kena denda, tak adalah terlalu rasa sedih dan mampu kawal emosi lepas didenda.

3. Buat kerja rumah
Jika anak langgar arahan, minta anak buat kerja rumah terutama di dapur. Gunakan ayat yang tepat contohnya,” abang mama sayang abang tapi sebab abang tak ikut arahan mama, mama kena beri abang denda untuk jadi pembantu mama di kerja. Dalam masa boleh bantu anak bertanggungjawab.

4. Beri anak time out
Anak kita kan suka main gajet atau telefon jadi ambillah gajet ini sebagai denda kepada mereka. Tetapkan masa selama satu jam, atau satu hari misalnya atau terpulang pada ibu bapa.
Ia memupuk sikap disiplin pada anak.

5. Punishment jar
Apa yang kita boleh buat untuk menulis denda sekiranya anak tak patuh arahan. Setiap kali anak tak patuh arahan, minta anak cabut dan buat denda yang mereka pilih sendiri. Ia secara tak langsung dapat didik anak bertanggungjawab ke atas perbuatan mereka sendiri.

Pastikan denda yang dikenakan adalah dalam bentuk disiplin, bukan hukuman!